Αλιευτικές Υποδομές & καινοτομία

Η αλιεία στη λιμνοθάλασσα της Θολής πραγματοποιείται κατά κύριο λόγο με χρήση μόνιμα εγκατεστημένων τσιμεντένιων ιχθυοπαγίδων στα σημεία επικοινωνίας με την θάλασσα, όπου το αλίευμα παγιδεύεται και κατόπιν συλλέγεται κατά την μετανάστευσή του προς την ανοικτή θάλασσα.

Ο συνεταιρισμός έχει αναπτύξει συνεργασίες επιστημονικούς και ιδιωτικούς φορείς με κυριότερη το πρόγραμμα «Κατασκευή και διαχείριση νέων επιλεκτικών ιχθυοσυλληπτικών στις λιμνοθάλασσες για τη διαφυγή υπομεγεθών ψαριών στην παράκτια ζώνη» το 2015 με επιστημονικό υπεύθυνο το Πανεπιστήμιο Πατρών. Η εφαρμογή των καινοτόμων αυτών διατάξεων έχει χαρακτηριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Αλιεία ως Best Practice και σήμερα η χρήση τους προβλέπεται από τις συμβάσεις μίσθωσης σε όλο το σύμπλεγμα λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου-Αιτωλικού. 

Η χρονική κατανομή του αλιεύματος καθορίζεται από τα μεταναστευτικά πρότυπα που ισχύουν για τα διαφορετικά είδη. Λόγω της λειτουργίας των λιμνοθαλασσών ως βρεφοκομείο, σημαντικό τμήμα του αλιεύματος αποτελείται από άτομα με μέγεθος μικρότερου του Ελάχιστου Επιτρεπόμενου Μεγέθους. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού από το 2011 στις ιχθυοσυλληπτικές εγκαταστάσεις της Θολής έχει αντικατασταθεί το σύνολο των πλεγμάτων των ιχθυοπαγίδων με θυρίδες διαφυγής στο μέρος της του μετώπου προς την θάλασσα με θυροφράγματα ρυθμιζόμενου ανοίγματος, ώστε να επιτυγχάνεται η αυτόματη διαφυγή υπομεγεθών αλιευμάτων.